Aktuális 2022 04 / 2022 05

Gvárdián Ferenc és Pálos Miklós tárlata az Érdi Galériában

Gvárdián Ferenc

Mostanában kőben gondolkodom. De vannak bronzból és samottból készült alkotásaim is. A samott és agyagásvány kiégetve a terrakotta, jelentése „égetett föld” , egyben technikát, anyagot és szint is jelent. Márványból faragott munkáim is vannak, és tardosi mészkövet is használok.

Vonzódom az ősi kultúrákhoz. Alkotásaikban harmonikus együttlétben él a kozmikus világ, az istenség és az ember. A transzcendens felé megyek, a természetfeletti felé.  Készítek portrékat példaképekről. Például Rembrandt, Egry, Pilinszky, Kovács László barátom emlékére.

Rubljov orosz ikonfestő Három angyal meglátogatta Ábrahámot című ikonja inspirált az „Ótestamentumi Szentháromság”, Hommage á Andrej Rubljov hármas szobor –együttes megalkotására, 2014-ben. Egy éves munkám van benne.  Ugyancsak sokat dolgoztam az Avignoni Pieta parafrázisán.

 

Pálos Miklós

1983-87: Magyar Képzőművészeti Főiskola, festő szak, tanárai: Kokas Ignác, Tölg-Molnár Zoltán. 1989-90 között az Újlak csoport tagjaival dolgozott együtt. 1992 és 1993-ban az I. és II. Nemzetközi Strandfesztivál és az Emlékezet Menza kitalálásában és szervezésében vett részt. Képzőművészettel foglalkozó írásai a Magyar Narancsban és az Új Művészetben jelennek meg.

1988 • Gödöllői Galéria [Petrovics Józseffel], Gödöllő
1989 • Bastille – Szelep sorozat, Bercsényi 28-30 Galéria
1990 • Nosztalgia, Újlak Mozi, Budapest
1998 • Profilok, Téli Galéria, Szentendre.