A KIS “SZALON”

A Gesztelyi ház

A Mihályffy-Gesztelyi ház az 1840-es évektől a század utolsó negyedéig a Pelikán fogadó (Batthyány-Sina-Wimpffen-Károlyi kúria) istállója, cselédlakása.
A klasszicista stílusban épült fogadó két
oldalszárnya szinte teljesen azonos kialakítású. A négy belső harántfőfallal tagolt istállóépület egyes helyiségét két-két kör keresztmetszetű, kőalapon nyugvó, de téglából falazott oszlopokkal alátámasztott tűzbiztos csehsüvegboltozat fedi. A jászlakat a főfalak mentén helyezték el.
A 20. században a Mihályffy asztalos dinasztia és Gesztelyi László állatorvos, költő lakott benne. Műemlékileg védett.
Az Alsó utcai oldalszárny – a mai galéria és étterem – városi tulajdonban van, amelyet utolsó tulajdonosáról “Gesztelyi ház”-nak is neveznek. 1997 nyarán Bozóki Lajos, az
Országos Műemlékvédelmi Hivatal művészettörténésze falkutatást végzett az épületnél.
Feltáró munkájának következtében számos érdekesség napvilágra került a ház építési
periódusait illetően. Ezek közül az egyik felismerés az, hogy a Gesztelyi ház padlásfeljárójának a helyén a XIX. sz. utolsó negyedében, a lakóházzá történő átalakítás időszakában egy szabadkéményes konyha volt, amelyet a századforduló körül bontottak el.
A falkutatás másik eredménye annak a selyemkárpitot utánzó díszítőfestésnek a feltárása, amely az egyik szoba falát díszítette. Ennek rekonstrukciója látható a kiállítóteremben.
A “Gesztelyi ház” 1997 őszére életveszélyes állapotba került. Ekkor felmerült az épület
lebontása. Ez ellen tiltakozva az érdi X-Art Képzőművészeti Egyesület kezdeményezte a ház felújítását és galériává történő átalakítását.
Érd város képviselő testületének támogatásával 2011-re készült el a felújítás, melyben helyet kapott az Érdi Galéria.

Az alábbi fotók egy részét az interneten leltük, és örömmel helyeztük el oldalunkra. Ezúton mondunk köszönetet a készítőnek, amennyiben felismeri képeit, szívesen közzétesszük nevét oldalunkon.